Στο εργαστήριο, που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετείχαν 25 μεταπτυχιακοί φοιτητές και επαγγελματίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες, σεμινάρια και ομαδικές εργασίες, παράγοντας ερευνητικά ευρήματα σε μία από τις μελέτες περίπτωσης του KAEBUP (Κτίριο της έδρας MoMRA στο Ριάντ, σχεδιασμένο από Schiattarella Associati). KΟι κεντρικές ομιλίες περιλάμβαναν τον Sadaf Sultan Khan να μιλά για «Χαρτογράφηση σε περιβάλλοντα με αραιά δεδομένα: μια διαδικασία αναγνώρισης και διαστρωμάτωσης με πληρεξούσιο» και τη Sophia Vyzoviti που παρουσίασε «Οι ρωσικοί κήποι: στιγμιότυπα πολυπολιτισμικής συμβίωσης στην Πλατεία των Μεγάρων της Δικαιοσύνης».
Το KAEBUP στοχεύει στη δημιουργία μιας διεθνούς μεθόδου εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, να μάθουν πώς η έρευνα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις καινοτόμες επαγγελματικές πρακτικές και ποιες επιχειρήσεις στον τομέα του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού απαιτούνται ακαδημαϊκά.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το KAEBUP θα παράσχει την ευκαιρία να θεσπίσει διεπιστημονικούς δεσμούς μεταξύ αστικών πρακτικών και επιχειρηματικών γνώσεων μέσω ορισμένων εκδηλώσεων στην Κύπρο, την Πορτογαλία, την Κροατία και την Ιταλία.
Στο εργαστήριο, που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο, συμμετείχαν 20 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν θεωρητικές παρουσιάσεις σχετικά με την αστική μορφή και τη σχέση μεταξύ μορφολογικής έρευνας και αρχιτεκτονικής πρακτικής από συνεργάτες KAEBUP και άλλους ειδικούς στον τομέα. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι εργάστηκαν συλλογικά για την αστική μορφή σε διαφορετικές κλίμακες – από ολόκληρη την πόλη έως ένα ενιαίο κτίριο – αντιμετωπίζοντας τον χρόνο και την αλλαγή και στοχάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της φυσικής και της κοινωνικής διάστασης. Η πόλη του Ριάντ και το κτίριο MoMRA (σχεδιασμένο από τον Schiattarella Associati) παρείχαν ένα πρόσχημα για να αναπτυχθεί μια ευρεία μορφολογική άποψη για την αστική μορφή. Το εργαστήριο ήταν μια προνομιακή ευκαιρία να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε τα θεμελιώδη θέματα της αστικής μορφής και τους παράγοντες και τις διαδικασίες μετασχηματισμού που τη διαμορφώνουν, σε μια συλλογική μέθοδο μάθησης.
Το Τμήμα Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Πάρμα διοργάνωσε το 3ο Εντατικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο του KAEBUP στον Περιβαλλοντικό Αστικό Σχεδιασμό. Το 5ήμερο εργαστήριο ήταν αφιερωμένο σε μαθητές που ενδιαφέρονται να υπολογίσουν την ανάλυση μικροκλίματος αστικών γειτονιών στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία) στο πλαίσιο εργαλείων μεθοδολογιών συλλογής δεδομένων – ιδίως χρησιμοποιώντας το Envi-met. Το εργαστήριο διεξήχθη ως επί το πλείστον διαδικτυακά, αλλά παραδόθηκαν διαπροσωπικές διαλέξεις για μία ημέρα στην Πάρμα, όπου εθνικοί και διεθνείς ερευνητές προσκλήθηκαν να συζητήσουν θέματα σχετικά με την αστική μορφολογία και τη στρατηγική σχεδιασμού του κλίματος για εφαρμογή σε κρίσιμες αστικές καταστάσεις όπως αυτή του Ριάντ . Μέσα από συζητήσεις, σεμινάρια και ερευνητικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να εξηγήσουν και να δημιουργήσουν διασυνδέσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων Envi-met και της ανάλυσης αστικού σχεδιασμού, αξιολογώντας περιβαλλοντικές, αρχιτεκτονικές και κοινωνικές πτυχές των τοπικών αναγκών.
Στο εργαστήριο, που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετείχαν 15 συμμετέχοντες από συνεργαζόμενους οργανισμούς του KAEBUP, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκού προσωπικού, φοιτητών και επαγγελματιών. Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στα επιχειρηματικά μοντέλα ως εργαλείο για τον καθορισμό των βασικών προϊόντων ή υπηρεσιών που ένας οργανισμός επιθυμεί να προσφέρει, ενώ συνδέει αυτόν τον στόχο με τη στρατηγική, τη φόρμουλα κέρδους, τους βασικούς πόρους και τις διαδικασίες που απαιτούνται. Απευθυνόμενο σε αρχιτέκτονες ή σχεδιαστές χωρίς επίσημες επιχειρηματικές γνώσεις, το εργαστήριο προσέφερε διαλέξεις, masterclasses και ομαδικές δραστηριότητες βασισμένες σε αρχές σχεδιαστικής σκέψης με στόχο την ανάπτυξη δημιουργικών λύσεων για την αντιμετώπιση κοινωνικών, αστικών, στρατηγικών και οργανωτικών προβλημάτων μέσω της ανάπτυξης πρωτοτύπων που θα μπορούσαν οδηγούν σε επιχειρηματικές προτάσεις.
Η «δεύτερη έκδοση» του Workshop Business Model φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο. Απευθυνόμενο σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και ενθουσιώδεις, το εργαστήριο έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν την οργανωτική βάση ενός επιχειρηματικού μοντέλου, ένα απαραίτητο εργαλείο για να ξεκινήσουν ένα έργο που σχετίζεται με ένα βασικό προϊόν ή να ανταποκριθούν στα αιτήματα μιας συγκεκριμένης πραγματικότητας/εταιρείας. Η πόλη του Πόρτο αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και πρωταγωνιστή του τελικού προϊόντος του εργαστηρίου που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες. Μια ξενάγηση εξοικείωσε τους συμμετέχοντες με τις ομορφιές και τα προβλήματα της πόλης, την εξέλιξη και μεταμόρφωσή της στο πέρασμα των χρόνων, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη του οικιστικού τύπου μέσα από πραγματικά παραδείγματα.
Το τελευταίο Εργαστήριο Επιχειρηματικού Μοντέλου φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα. Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν να μάθουμε να συγχωνεύουμε τη δημιουργική και τη σχεδιαστική σκέψη με σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης έργου, συγκεκριμένα την Agile Methodology, η οποία επιτρέπει τη διαχείριση ενός έργου χωρίζοντάς το σε πολλές φάσεις. Το αντικείμενο της μελέτης ήταν μια επιλογή ανοιχτών δημόσιων χώρων στην Πάρμα: οι μαθητές έπρεπε να εντοπίσουν πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες που βασίζονται σε τόπους, να αναπτύξουν μια ιδέα και να χρησιμοποιήσουν τη σχεδιαστική σκέψη για να μειώσουν τον κίνδυνο, να δοκιμάσουν υποθέσεις και να δημιουργήσουν μια πρόταση επιχειρηματικής αξίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πιθανών χρηστών . Μια ξενάγηση εξοικείωσε τους συμμετέχοντες με τη συνολική δομή και το υπόβαθρο της πόλης, ενώ μια εξειδικευμένη περιήγηση με τα πόδια στην περιοχή μελέτης επέτρεψε στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα πλαίσια και τα προβλήματα των αστικών κενών στη γειτονιά.
Τέσσερις περιόδους πρακτικής άσκησης φιλοξενήθηκαν από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις KAEBUP το καλοκαίρι του 2022. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο και το Πανεπιστήμιο της Πάρμα πέρασαν 2 μήνες εργαζόμενοι είτε στο Πόρτο, στη Ρώμη ή στη Λευκωσία. Οι πρακτικές ασκήσεις αποτελούν το βασικό στοιχείο της μάθησης με βάση την εργασία του έργου KAEBUP που στοχεύει στον εξοπλισμό των σπουδαστών με εμπειρία από τον επαγγελματικό κόσμο και με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές φέτος εργάστηκαν σε μια ποικιλία έργων που κυμαίνονται από την αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση έως τον κύριο σχεδιασμό και την έρευνα.
Οκτώ πρακτικές πρακτικής άσκησης θα φιλοξενηθούν από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις KAEBUP το καλοκαίρι του 2023. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο και το Πανεπιστήμιο της Πάρμα θα περάσουν 2 μήνες εργαζόμενοι είτε στο Πόρτο, στη Ρώμη, στη Λευκωσία ή στο Ζάγκρεμπ σε έργα που κυμαίνονται από αρχιτεκτονικά και εσωτερικός σχεδιασμός για τον κύριο σχεδιασμό και την έρευνα και την αστική κοινωνιολογία και τον ακτιβισμό. Οι πρακτικές ασκήσεις αποτελούν το βασικό στοιχείο της μάθησης με βάση την εργασία του έργου KAEBUP που στοχεύει στον εξοπλισμό των σπουδαστών με εμπειρία από τον επαγγελματικό κόσμο και με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές φέτος εργάστηκαν σε διάφορα έργα.
Αυτή η συνεδρία θα φιλοξενηθεί από το UCY κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης KAEBUP - Από την αστική έρευνα στον σχεδιασμό και το σχεδιασμό: ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού κόσμου και πρακτικής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μια σειρά από βασικές ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ερευνητικές παρουσιάσεις, παρουσιάσεις με αφίσες και εργαστήρια, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να χτίσουν με ευελιξία το πρόγραμμα επαγγελματικής τους εξέλιξης σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Τα θέματα καλύπτουν τόσο τη θεωρία όσο και την πρακτική του σχεδιασμού και σχεδιασμού βάσει τεκμηρίων (EBDP), τις μεθοδολογίες έρευνας, τις περιπτωσιολογικές μελέτες του EBDP με επίκεντρο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και την παγκόσμια εξέταση της σχέσης αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής πρακτικής.
Αυτή η συνεδρία θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης του KAEBUP - Από την αστική έρευνα στο σχεδιασμό και τη χάραξη: ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματιών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ερευνητικές παρουσιάσεις, παρουσιάσεις αφισών και εργαστήρια, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διαμορφώσουν με ευελιξία το πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξής τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Η θεματολογία καλύπτει τόσο τη θεωρία όσο και την πρακτική του τεκμηριωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού (Evidence-based design and planning - EBDP), τις ερευνητικές μεθοδολογίες, τις μελέτες περιπτώσεων EBDP με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξετάζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής πρακτικής.
Κατά τη διάρκεια του έργου, οργανώσαμε και φιλοξενήσαμε μια ποικιλία δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας, και διά ζώσης και διαδικτυακά, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην κατάρτιση και την ανάπτυξη ικανοτήτων, καθώς και στη διάδοση και ανταλλαγή γνώσεων. Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων μας, σειρά σεμιναρίων ερευνητικών παρουσιάσεων που κάλυπταν διαφορετικές αστικές μορφολογικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης που είναι πλέον διαθέσιμες στην πλατφόρμα R2P.